В історії з Іраном ми як лохи сиділи і чекали, що скажуть США та інші - Богуш

Останні події продемонстрували надзвичайну слабкість комунікаційних здібностей української влади. Це призводить до вкрай негативних наслідків, оскільки Банкова програє як на зовнішньому, так і на внутрішній арені. Про проблеми з оперативністю і адекватністю реакції на трагічні події в Ірані, в інтерв'ю Апострофу розповів відомий політтехнолог і фахівець із комунікацій Денис Богуш.
- Як Україна повинна була відреагувати на катастрофу літака в інформаційному плані? Чи припустимо таке зволікання із заявами і взагалі чи достатньо переконливо зараз Україна виглядає на міжнародній арені?
- Всю цю ситуацію можна проаналізувати за трьома показниками: перше це швидкість реакції, друге - адекватність і третє - сам контент. Щодо швидкості - є пара важливих правил, які потрібно виконувати. Наприклад, "правило 30 хвилин": якщо ти володієш ексклюзивною інформацією, і ти за півгодини не виклав цю новину, то її викладе хтось інший. Відповідно, і всі лаври отримає твій конкурент. Якщо говорити про подібні катастрофи, які мають політичні наслідки, то часу залишається приблизно 3-5 годин. Тобто, необхідно зробити заяву - наприклад, про те, хто загинув та якою була кількість пасажирів. Про це також знали Канада, Швеція, Іран, Афганістан, Великобританія. Але в результаті не Україна, а інші країни показують швидкість реакції. Швидкість забезпечується з одного боку - розвідкою, а з іншого боку - адекватністю і оперативністю прес-служби.
Ще днями без жодних розвідок в Інтернеті гуляла інформація про те, як збили цей літак. Було очевидним потрапляння ракети, був звук пуску, і всі світові агентства про це сказали. Дурість з нашого боку не звертати на це уваги. Всі бачили падіння літака, уламки з зовнішніми ушкодженнями. Всі бачили бульдозери, які зачищають місце аварії, і всі обговорили це в соцмережах. Але стало очевидним, що наша розвідка не працює, тому що туди посадили людей з "95 кварталу", і свою функцію - оперативно проаналізувати відео, що знаходиться у відкритому доступі і не ганьбитися - вона виконувати не в змозі.
- Як вважаєте, чи повинні були екстрено скликати профільні комітети Верховної Ради - з питань оборони та міжнародних справ - і озвучити свою позицію, враховуючи, що Україна все-таки парламентсько-президентська республіка?
- Почнемо з ситуації з президентом. Коли він відпочиває в Омані і, з одного боку, говорить, що я, мовляв, поїхав туди за свої гроші, а потім раптом з'являється якась офіційна зустріч, а пізніше незрозуміло як він летить з Оману, то коли він прилітає, ніякого позиціонування його, враховуючи масштаб катастрофи, немає. Відпочиває голова СБУ Баканов, відпочивають всі інші керівники ключових служб і відомств, і так - ніхто не збирається оперативно скликати у Верховній Раді комітет з питань оборони, у закордонних справах. Ніхто не збирається забирати депутатів з морів, а більшість політичних лідерів не робить жодних заяв.
- Тобто, Україна знову програла в інформаційному плані?
- Україна систематично показує свою нездатність і імпотентність в реагуванні на подібні ситуації. Хоча Україна може виступити найсильнішим експертом в цій галузі, оскільки це наш літак, ми володіємо ексклюзивною інформацією. Але про це навіть ніхто не говорить. Україна могла б розповісти, що сталося з "Боїнгом", але ми як лохи сидимо і чекаємо, що скажуть США, а також інші країни, у яких є хоч якась розвідка.
- Як в такому випадку Україна повинна була відреагувати на трагедію, щоб виглядати сильним гравцем?
- Україна в цій ситуації могла б показати, що вона - цивілізована і компетентна країна і може допомагати, а також брати участь в міжнародних комісіях і розслідуваннях. Але в результаті, мені особисто за контент дуже соромно, тому що навіть ті повідомлення, які були в соціальних мережах у президента - виходили з граматичними помилками. Вони навіть примудрилися помилитися в слові "Канада" (в одному з недавніх постів Зеленського прес-служба замість Canada написала Canadia, - "Апостроф"). Це повна некомпетентність прес-служби. Мало того, що зі швидкістю вони помилилися, так ще й з адекватністю реакції все вийшло дуже погано. Коли ти посадив некомпетентних людей в розвідку, в прес-службу, у владу, то ти повинен розуміти, що в такій ситуації відповідальність буде лежати на тобі. Висновок простий: ми показали себе беззубими і в такій ситуації повністю втрачаємо суб'єктність...

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе