Активісти заявляють про високі ризики інфікування пацієнтів при переливаннях крові в українських лікарнях

В Україні існують високі ризики зараження різними інфекціями як пацієнтів під час переливання крові, так і самих донорів. Про це заявила президент міжнародної громадської організації «Асоціація безкорисливого донорства крові «ПоКроВа» Лариса Вахненко, пишуть Українські новини.
Вона нагадала, що в 2012 році Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило Україні 22 млн доларів на зміцнення потужності Національної служби крові.
«Де ці гроші? Донорство так і не розвинене, питання безпеки крові не вирішене», - заявила Вахненко.
На її думку, в українській державній сфері охорони здоров'я немає ніякого порядку, а статистика донорів не ведеться.
«Ми не знаємо, скільки у нас людей в Україні взагалі, не знаємо, потреби лікувальних установ - скільки потрібно донорів і скільки їх потенційно є в кожному місті. Міністерство охорони здоров'я не веде статистику. Немає гарантій забезпечення населення необхідними препаратами. Кров переливають хто і як попало. У нас Служба крові - як корабель без капітана і мотора просто бовтається на воді посеред океану», - сказала президент громадської організації.
Вахненко також констатувала, що в Україні є велика кількість ускладнень у пацієнтів, що з'являються в результаті переливань крові.
«Наша організація вже більше 20 років воює з МОЗ для того, щоб у нас нарешті було генетичне тестування крові на європейському рівні. Але віз й нині там. Я працювала в інституті, де робиться трансплантація органів. Уявіть собі: робиться трансплантація печінки людині, яка перехворів на гепатит, і ми йому вливаємо кров з гепатитом. Були й такі випадки. Але їх ніхто не фіксує. МОЗ не стежить за цим. Добре, що є приватний фракціонатор та якісні препарати. Потрібно в першу чергу, забезпечувати ними населення України», - переконана експерт.
Голова правління всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло додав, 98% хворих на гемофілію заражені гепатитом С під час переливання крові та препаратів у державних і комунальних закладах охорони здоров'я.
За його словами, держава замовчує такі дані, щоб не спровокувати скандал.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе