Уряд узаконив Е-паспорти в додатку "Дія"


Кабінет міністрів України схвалив постанову про електронні паспорти у мобільному додатку «Дія». Про це повідомили в прес-службі Міністерства цифрової трансформації України у середу, 15 квітня.

«Відтепер паспорти у смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів», – йдеться в повідомленні.

В Мінцифрі зазначили, що паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-картки та витяги з неї.

«В умовах карантину це стає особливо актуальним, адже е-паспорти можна буде використовувати для посвідчення особи, якщо вас зупинить поліція. А також на пошті, під час отримання посилок, листів та під час придбання алкоголю чи тютюну для підтвердження досягнення повноліття», – зазначається в повідомленні.

По завершенні карантину громадяни України також зможуть активно користуватися е-паспортами:
• під час поїздок залізничним або повітряним транспортом
• під час медичного обслуговування та банківських операцій
• під час отримання адміністративних послуг

Усі цифрові документи у мобільному застосунку «Дія» дійсні лише на території України. Закордонний паспорт надає такі самі права і можливості, як і національний.

Окрім електронної версії ID-картки, у мобільному додатку «Дія» буде доступний і цифровий аналог закордонного паспорта.

«Україна – одна з перших у світі, що реалізувала цифровий паспорт у смартфоні. Проте, ми маємо найбільш повний перелік життєвих ситуацій, коли українці можуть застосовувати цифровий паспорт і не турбуватися про наявність при собі паперового чи пластикового аналогу. Наша мета, щоб згодом людині взагалі не довелося більше носити з собою документи, а всі вони були доступні в смартфоні», – зауважує Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В Україні у реєстрах є близько 3,5 млн ID-карток, які українці отримували від 2016 року. А біометричних закордонних паспортів – близько 17 млн. Таким чином, якщо у громадянина немає посвідчення водія чи ID-картки, він може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорта, який є в Дії.

"Цифровий паспорт більш надійний, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Щогодини мобільний застосунок «Дія» оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт. А на мобільних телефонах з операційною системою Android неможливо навіть зробити скріншот документа.

Паспортні дані кожного громадянина, який встановив мобільний застосунок «Дія», надійно захищені. Мобільний застосунок не збирає і не зберігає їх, а лише відображає ту інформацію, яка є у реєстрах" - запевняють в Мінцифрі.

Сьогодні користувачами застосунку «Дія» є вже понад 2,1 млн українців.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
  • У Білій Церкві хлопець вдарив ножем 14-річну дівчину
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе