Денис Богуш: «Влада і суспільство повинні цінувати справжній подвиг медиків»

Кажуть, що боротьба із важким захворюванням – своєрідна війна. А як відомо, у кожній війні є люди, які першими вступають у боротьбу з ворогом. Сьогодні на передовій знаходяться десятки тисяч українських медиків, які інколи ціною власного життя та здоров’я намагаються захистити співгромадян. Як правило, держава особливо піклується про тих, хто знаходиться на першому рубежі. А наскільки сьогодні захищені наші медики? Про це «Тиждень» запитав у директора телеканалу «Крокус» лікаря за освітою Дениса Богуша.

– З 1 квітня розпочався другий етап реформування медичної галузі, проте наразі проблем додає пандемія, що охопила світ. У мене складається враження, що Україна ледь справляється.

– Я переконаний в цьому, з болем дивлюся на проблеми медиків. Звичайно, моніторю ці питання, хоч і не працюю за спеціальністю, тим більше у системі державної медицини.

Медики наразі, як і військові, на передовій, але боронять життя практично без захисту, кожної секунди наражаються на небезпеку. Адже, яким би сильним не був імунітет, медики дуже багато стикаються з вірусом кожного дня, а це призводить до більш тяжкого перебігу хвороби.

Показником є той факт, що в Україні наразі досить велика кількість хворих на COVID-19 саме серед медиків, значить – належного захисту проти хвороби вони не мають.

Тому кожен лікар, який залишився працювати, – справжній герой.

– А як ще заяви влади про 300-відсоткові доплати?

– Це все ігри в популізм, неправда чистої води. Центральна влада спочатку наобіцяла золоті гори – доплати до посадового окладу медпрацівників у розмірі 300 %, а тепер порахувала, що країна і так живе з дірою у бюджеті в розмірі кілька сотень мільярдів гривень, от і відступаються тепер. Тому і з’являються заяви міністра охорони здоров’я Максима Степанова про те, що згідно із законодавством України, керівництво кожного органу місцевого самоврядування може самостійно встановлювати доплати медикам комунальних підприємств.

– А можна діяти, наприклад, як на Білоцерківській станції екстреної медичної допомоги – 300 % нараховується тільки за час, коли медики надають допомогу хворим на коронавірус.

– Або так. І це взагалі повна дурня. Не зрозумілий механізм підрахунку часу контакту – він починається від того, як фельдшер сів у машину, а закінчується, коли повернувся на станцію, чи безпосередньо час обслуговування. Де логіка і головне гарантія, що медик, приїжджаючи на виклик до людини без яскраво виражених ознак COVID-19 не контактує з вірусом, будучи без спецодягу. Сьогодні говорять, що хвороба може протікати без симптомів. Таких випадків маса, а тому правильно було б створити принаймні окремі бригади.
Про це можна багато розмірковувати, але в результаті – лікарі кожну хвилину ризикують життям, не тільки своїм – своїх рідних і дітей, а натомість отримують мізерні заробітні плати. І це справжній злочин нинішньої влади. Він полягає ще в тому, що нова влада, будучи не здібною виправити ситуацію, діє старими методами.

– Що ви маєте на увазі?

– Перекладає відповідальність. По-перше, на місцеві громади, я уже говорив про це. По-друге, створює в суспільстві передумови для того, щоб громадяни думали, що лікарі отримують плюс 300%, а їм все мало, працювати не хочуть, таким чином безвідповідальними уже є медики, а не влада. От і все.

Замість того, щоб реально підняти заробітні плати медикам, відновити галузь, наповнити лікарні обладнанням, як, наприклад, у перші роки російсько-української війни, армію відновлювали поступово, центральна влада перекладає весь головний біль на місцеві громади.

– Зрозуміло, Денисе Олександровичу, ви ж говорили, що ми живемо із дірою у державному бюджеті і назвали це основною причиною, чому доплати медикам не відбуваються в повному обсязі…

– Навіть більше, наразі у державному бюджеті немає грошей навіть на виплату пенсій. Так, у нас дефіцит 300 мільярдів гривень, і ніхто не знає, де ці кошти взяти. І без МВФ президенту доведеться приймати допомогу або китайців, або росіян. Останні присилатимуть в Україну численні гумконвої, видаватимуть гроші – і будуть задоволені.

А от дійти до того, що потрібно заробляти – це не про нинішню владу, тому що вона всуціль некомпетентна. І найголовніше – не розуміє, що відбувається.

– Ви про міністрів Кабінету Міністрів?

– Так. По-перше, ще такого не було за всю історію незалежності України, коли у нас в Кабміні є вакантні посади міністрів, які ніхто не має бажання займати, в першу чергу, через некомпетентне керівництво та відсутність стратегічного планування в країні.

По-друге, в тому ж Кабміні, починаючи з Прем’єр-міністра і закінчуючи людьми, які відповідають за конкретний напрямок, немає спеціалістів, тому що посади банально продавалися. Про це свідчать і плівки Єрмака. А тому зрозуміло, що люди йшли не розвивати галузі, а заробляти. Ознаки нинішньої влади некомпетентність і цинічність, а тому і результати керування країною відповідні. Вона не може забезпечити ні роботою, ні грошима, ні гарантіями, натомість цинічно говорить неправду.

– А про пік захворюваності теж неправда, чому його постійно переносять?

– Оскільки в нашій країні тестування зовсім (і це ключове слово) не відображає реальної картини щодо кількості захворювань на COVID-19, тому виходить, що фактично інформація про пік варіюється в залежності від кількості зроблених тестів. Думаю, у нас ріст виявлених випадків буде спостерігатися приблизно до вересня.

Щодо України я би взагалі не говорив ні про які «піки» захворюваності, тому що ми не відслідковували це питання належним чином, не робили тести усім поголовно. Тільки віднедавна розширили категорії хворих, яких потрібно тестувати, а ще місяць назад навіть симптоми ГРВІ чи кашель не завжди був підставою для тестування.

Отже, дані МОЗ, як і дані Державної служби статистики, зовсім не відображають реальної картини по країні, на жаль.

– Що ж ми тепер до вересня у карантині сидітимемо?

– Ні. Думаю, влада, придумає певну логіку та буде виводити країну з карантину. Я вже говорив про голодні бунти: і передумови є – акції протесту аграріїв на Херсонщині, в Харкові, інших регіонах. Люди обурюються, тому що їм заборонили займатися своєю діяльністю, заробляти, малий і середній бізнес знищується. Ще місяць, і невеликі підприємства вимруть, як динозаври. Допомоги від держави ці люди не отримують попри численні обіцянки. Влада розуміє, що найкращий вихід зараз – це вихід (вибачте, за тавтологію) із карантину.

А тому наразі я не розумію, якими 11 травня будуть причини для виведення країни з карантину або ж його послаблення, тому що і нові випадки COVID-19, і смерті точно будуть. Але я точно знаю, що люди уже не вірять у державу і намагаються самі вирішувати всі питання.

– Яким чином?

– От, наприклад, я точно знаю, що на мене чи мою сім’ю не вистачить апарату ШВЛ, якщо трапиться критична ситуація. Тому я зроблю все необхідне, щоб уникнути цього, готовий розраховувати тільки на власні сили. І багато моїх знайомих і не тільки також, а це значить, що одна із основних функцій держави – охорона здоров’я населення, не виконується. Висновки? Невтішні…

– Що пропонуєте?

– Оскільки наша центральна влада так полюбляє «цифру» – усі ці «Прозоро», «Громада в смартфоні», «Дія»… То хай би і зробила додаток, який діє в онлайн режимі, об’єднує усі опорні медичні заклади для боротьби з коронавірусом по всій країні. Щоб було видно реально, скільки обладнання з’являється, які доплати медикам і з яких бюджетів, чи забезпечені вони засобами індивідуального захисту тощо. Щоб це була інформація з «перших рук», а не міністерська, багаторазово перебільшена. Люди мають володіти ситуацією, а не бути заляканою більшістю і головне – влада і суспільство повинні цінувати справжній подвиг медиків. А ще мати чіткий план, логіку боротьби із хворобою, як це роблять у Німеччині, Великобританії чи навіть Чехії, і вона полягає не в тому, як вийти із карантину у п’ять кроків, а як максимально зберегти здоров’я населення, підтримати його у скрутній ситуації не просто обіцянками – конкретними справами, щоб не довести суспільство до чергової тотальної депресії.

Лада Завіруха, кореспондент «Тиждень»

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе