Маленький крок для людини, великий для людства: в США запустили Crew Dragon V2


Американська приватна компанія SpaceX та НАСА здійснили історичний  запуск пілотованого шатла Crew Dragon V2 з двома астронавтами на борту.

Старт відбувся о 15:22 (22:22 за Києвом) суботи, 30 травня, повідомили в Національному космічному агентстві США.

Через 9 хвилин після старту компанія SpaceX прозвітувала у твітері, що ракета-носій багаторазового використання Falcon 9 успішно приземлилася на плавучу платформу під назвою Of Course I Still Love You (“Звісно, я досі тебе кохаю”).

Роберт Бенкен і Дуглас Герлі стали першими астронавтами, які стартували зі США на американському космічному кораблі після 2011 року, відколи була згорнута космічна програма Space Shuttle.



Останні дев’ять років американські астронавти літали на МКС російськими космічними кораблями “Союз”. При цьому Сполучені Штати сплачували Росії близько 90 мільйонів доларів за кожен такий “квиток” в обидва боки.

На сьогодні, корабель Crew Dragon подолав 19-годинну подорож до Міжнародної космічної станції та стикувався з модулем "Гармонія". 
Весь процес стикування з МКС здійснювався в автоматичному режимі. Астронавти лише спостерігали за процесом.

Ось як виглядає стикування корабля Crew Dragon з МКС

Корабель від SpaceX здатен значно швидше дістатись МКС. Причина такого довгого рандеву полягає в серії тестів, які астронавтам необхідно було провести на орбіті.

Чому політ Crew Dragon такий важливий?
  • Це перший політ американських астронавтів на власному кораблі з території США за майже десять років. Раніше американці використовували пілотовані кораблі типу шатл. Останнім польотом такого корабля був політ шатлу Atlantis здійснений 8 липня 2011 року. До речі, тоді на борту перебував астронавт Дуглас Герлі, який і зараз керує польотом Crew Dragon.
  • Крім того це взагалі перший в історії пілотований політ приватного корабля, який також здійснює приватна компанія SpaceX. NASA у місії виступає лише замовником та спостерігачем.
  • Важливо зазначити, що США нарешті знову отримали незалежність у космосі. З 2011 року американські астронавти змушені були використовувати російські "Союзи", ціна на які зростала з моменту використання і до 2020 року сягнула 90 мільйонів доларів за одне місце для американського астронавта.
З моменту польоту не минуло й кількох днів, як про нього почали говорити усі й навіть складати легенди. Одна з таких історій про астронавта Дугласа Герлі, що 9 років тому залишив на МКС прапор США.
Герлі під час польоту в 2011 році в межах програми "Спейс шаттл" взяв американський прапор на станцію з собою, пише "Громадське".

На прапорі пише, що команда наступної американської місії має "захопити" його. Втім у тому ж таки 2011 році Сполучені Штати закрили програму польотів шатлів до МКС.

Найцікавішим є те, хто саме забере цей прапор. Через 9 років це вдалося зробити Дугласу Герлі – тому ж самому американському астронавту, який і залишив прапор. Схоже, за 9 років його так ніхто й не зміг обіграти.


Втім у цій історії є й ще один переможець – Ілон Маск, компанія якого й готувала політ. У 2011 році SpaceX у твіттері "офіційно оголосила", що починає полювання на прапор. Через 9 років Маск нагадав про цей твіт.

Цікаво, що це не єдина ситуація, з якої Ілон Маск вийшов "гарно". Після того, як США ввели проти Росії санкції у відповідь на анексію Криму, Рогозін заявив:

"Проаналізувавши санкції проти нашого космопрому, пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батуту"


Після успішного запуску Crew Dragon V2 Маск написав у своєму Твіттері: "Батут працює"!


Рогозін відмовчувався дуже довго. Та все ж пояснив свої слова в коментарях.
"У 2014 році була реальна загроза введення санкцій проти нашої ракетно-космічної галузі. Я їх таким чином попередив. Це спрацювало. Це був не жарт з нашого боку, а реальна загроза. І її почули", – переконаний Рогозін.

Правда в коментарях йому ж одразу нагадали, що за ці шість років США побудували новий корабель, і тепер є незалежні від Росії у доставці космонавтів на МКС. А Росія не буде отримувати по 90 мільйонів доларів за кожного американського космонавта, якого відправлять в космос.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube   

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе