Піраміди Майя - пам'ятки позаминулої цивілізації


До середини XVI століття майя підкорилися іспанським загарбникам. За конкістадорами прийшли ченці - просвіщати «диких тубільців». Багато з них були людьми спостережливими - зрозуміли, що «варвари» не такі прості ...

«Ця країна має таємницю, до сих пір нерозгадану і недоступну також і місцевим людям нашого часу», - писав Дієго де Ланда, автор «Повідомлення про справи на Юкатані». «... Бо говорити, що їх побудували інші народи, підпорядкувавши індіанців, неправильно, так як є ознаки, що ці будівлі були побудовані народом, що не носить одягу ... Все це показує, що [будівельниками пірамід] були індіанці. Якщо це були [індіанці], то вони значно перевершували сучасних і були [людьми] набагато більш дужими і сильними».

Ланда вважав - будівель так багато тому, що жителі багато разів переселялися, були «великими шанувальниками ідолів» і підкорялися «сеньйорам, любителям давати їм багато роботи». Сприяло бурхливому будівництву і «наявність в цій країні каменю, вапна і особливої білої землі, чудової для будівель». «Це і дало їм привід спорудити стільки [будівель], що ті, хто їх не бачив, вважають байками розмови про них», - зробив висновок професор.

Дієго де Ланда першим описав знамениту піраміду в Чичен-Іца - давно покинутому, але все ще священному центрі майя, зазначивши її характерні особливості. Зараз вона - одне з чудес світу. Однак в колоніальний час до його відомостей поставилися без належної поваги і «поховали» їх в архівах. Незабаром про індіанські будівлі забули ...

Але в кінці XVIII століття в джунглях Чіапас було виявлене покинуте місто, назване Паленке («огорожа»). Описи його руїн дійшли до допитливих європейців.

У 1832 році в Паленке з'явився граф Жан-Фредерік де Вальдек, учасник наполеонівського походу, що збудив інтерес до Стародавнього Єгипту. Мандрівник побачив в джунглях те ж, що і в єгипетських пустелях - піраміди. Не такі монументальні, як в Гізі, не строго геометричної форми, а ступінчасті, з плоскими вершинами, зайнятими якимись будівлями. Але все-таки це були вони! Вальдек вирішив - місто побудували прибульці з Єгипту!

Паленке, Мексика

Два роки Вальдек жив в Паленке і замальовував давнину. Але не копіював - додавав своє, знайоме, надаючи пам'ятникам майя єгипетські і азіатські риси. Його малюнки пізніше служили «доказом» контакту Старого Світу з Новим - але не матеріалом для досліджень.

Через кілька років відбулася знаменита експедиція Стефенса і Кезервуда, що воскресила світ майя. Були заново відкриті Чичен-Іца і Ушмаль, описані колись Ланда, виявлені Копан і ряд інших стародавніх пам'ятників. Малюнки Казервуда відобразили палаци, стели і ... безліч пірамід: напівзруйнованих, покритих землею і рослинами, але, незважаючи на все це, величних. Ставало ясно: їх творець - древній цивілізований народ. Але що це «дикуни»-індіанці змогли повірити далеко не всі. Воскресли теорії пір конкісти - про те, що культуру в Новий Світ принесли просвітителі-мандрівники. Дехто розвивав ідею Вальдек про єгипетський вплив. Але наймоднішою стала гіпотеза про Атлантиду.

Її послідовники вважали: піраміди (і єгипетські, і американські) - споруди, технічно нездійсненні для «примітивних людей», які жили тисячоліття тому. Значить, вони - справа рук ще більш давньої, але більш просунутою цивілізації, яка залишила сліди по обидва боки Атлантики. Міфічний острів Платона підходив для цієї ролі ідеально ...

Цією теорією «перехворіли» багато - в їх числі дослідник Священного сенота Едвард Томпсон. Не забута вона і до цього дня. XX століття породило версію про інопланетян.

На думку російського американіста Юрія Березкіна, піраміди - досить примітивні конструкції. «Корисна площа» склепу (храму) нагорі або всередині мізерно мала в порівнянні з обсягом кладки або насипу. Їх зведення - типова риса цивілізацій, що зароджувалися. Гігантські піраміди, зіккурати і кургани зустрічаються від Міссісіпі до Японії і від Месопотамії до центральноазіатських степів.

Споруджувалися вони в перехідну епоху, «коли властиві державі способи і органи управління ... ще не цілком сформувалися, і ... не стали в очах суспільства ... традиційними», а вожді були не впевнені у власній владі. Масштабний проект - «проба сил, що дозволяє визначити, наскільки далеко і беззастережно готові люди слідувати за керівником». Крім того, вони символізують міць і багатство колективу.

Якщо прийняти цю точку зору, зрозуміло, чому монументальні піраміди в Гізі зводилися на зорі єгипетської цивілізації, а найбільші піраміди майя - в протокласичний період.

У майя прообразом піраміди послужив, ймовірно, насип, що оберігає від підтоплення хатину в сезон дощів. Потім деякі споруди набули ритуальну функцію. Платформи під ними росли, поступово перетворюючись в піраміди - символи священних гір.

Піраміди «виросли» з земляних платформ, покритих облицюванням. Пізніше для будівництва стали використовувати камінь - як правило, вапняк або туф і вапняний бетон.

Найбільші піраміди майя споруджені в протокласичний період, між II століттям до нашої ери і II століттям в поселенні Ель-Мірадор в Петен, поблизу кордону Гватемали з Мексикою. Головна піраміда, Ель Тигре («Ягуар») височіла на 55 метрів. На її вершині стояла тріада храмів.

Піраміда Ла Данта

Ще вище комплекс Ла Данта («Тапір»), розташований поверх природного пагорба, що дозволило стародавнім архітекторам створити ансамбль з терас, пірамід і храмів. Висота «тапір» - 72 метри, а обсяг - близько двох мільйонів кубометрів. Комплекс пірамід мав астрономічне значення: при спостереженні з Ель Тигре над вершиною Ла Данте влітку видно трикутник Марс-Сатурн-Юпітер.

Найбільша піраміда спадкоємця Ель-Мірадора - Калакмуля, столиці канулиського царства, скромніша - 45 метрів. Але завдяки значній основі (140 метрів) вона вважається однією з найбільших.

Ці піраміди далеко не так «розкручені», як монументи знаменитого Тікаля.

Місто в серці гватемальської Петени було відкрите в середині XIX століття, вже після експедиції Стефенса і Кезервуда, але завдяки мальовничим руїнам незабаром стало найбільш впізнанним.

Висота його найбільшої піраміди, Храму IV, від заснування до покрівельного гребеня на даху святилища близько 65 метрів. Але «візитною карткою» Тікаля став куди більш скромний за розмірами (47 метрів) Храм Великого Ягуара. Витончена дев'ятиярусна піраміда, як сторожова вежа, стоїть на центральній площі. До храму нагорі ведуть круті сходи. Вінчає конструкцію покрівельний гребінь.

Храм Великого Ягуара

Обидві піраміди побудовані в середині VIII століття - в епоху розквіту Тікаля.

Піраміди Паленке куди нижче. Висота прославленого Храму Написів всього 24 метри. Але вивчення його перевернуло уявлення про функції пірамід майя.

Храми або гробниці?

В середині XX століття пірамідам майя шукали аналоги не за океаном, а ближче - у ацтеків. Їх розглядали як «теокаллі», «будинки бога» - всього лише постаменти для храмів.

У 1949 році мексиканський учений Альберта Рос Луї-льє знайшов під плитою Храму Написів сходи всередину піраміди. Однак прохід був завалений тоннами каменю і глини. Лише через два роки вдалося розчистити шлях. Внизу виявився коридор, але й він був перегороджений. Вхід сторожили кістки шести знатних мерців.

Храму Написів

15 червня 1952 року археологи подолали всі перешкоди і ступили в підземну крипту - приміщення 9 метрів в довжину, 4 метри в ширину і майже 7 метрів у висоту. Підлогу займала величезна плита з рельєфами. Вона приховувала саркофаг з останками.

Відкриття Руса викликало сенсацію і безліч навколонаукових спекуляцій. Знову заговорили про контакти між єгиптянами і майя, згадали про затонулу Атлантиду.

Колеги Руса встановили: в Храмі Написів упокоївся поважний Пакаль, що правив Паленке з 6150-го по 683 рік. Але археолог, змучений маячнею, обізвав і їх висновки «плодом фантазії»! Подальші дослідження довели - вони мають рацію.

Поки кипіли «пристрасті про Пакаля», в Тикалі була виявлена ще одна гробниця в піраміді. Знайшла її в 1962 році Обрі Трик, співробітниця Університету Пенсільванії. Під підставою піраміди Храму I лежав скелет великого чоловіка, оточений цінностями: прикрасами з нефриту, раковин, кісток і судинами з «загробного» їжею.

Відкриття в Тикалі пройшло тихо. Адже небіжчиком, як потім з'ясували, був прославлений Хасав-Чан-Кавілья I, який розгромив канульского царя і повернув своїй країні колишню славу, - фігура куди більш значуща, ніж Пакаль ...

Поховання в Тікалі

Галас навколо відкриття в Паленке мав і позитивний бік - на піраміди майя глянули по-новому. Вчені стали знаходити в них все більше поховань. Нарешті довелося визнати - вони служили гробницями і заупокійними храмами! Іноді їх споруджували над природною печерою, іноді вирубували підземну крипту до початку будівництва комплексу, часом робили гробницю нагорі - під підлогою храму. Покійний владика ставав богом.

Проте поховання знаходять далеко не в кожній піраміді. А іноді знатних небіжчиків ховали в будівлях простіше. Бути може, право на гробницю-піраміду заслуговував не кожен древній цар? І частина монументів споруджувалася символічно, для поклоніння Первопредкам-божествам?

У світі майя багато недослідженого, багато білих плям і загадок ...

Шедеври Юкатана

Із загибеллю міст класичної епохи культ божественних предків втратив значення. Піраміди стали «будинками» богів, часто - нових. Володарі посткласичних центрів, розташованих на Юкатані, були, за легендами, прибульцями.

Один з них, Ах-Суйток-Тутуль-Шив, в кінці X століття «заснував» Ушмаль - місто. Його назву інтерпретують як «тричі будувався» - в пам'ять про три хвилі заселення. Про перших жителів невідомо нічого. Про друге покоління збереглася легенда.

Кажуть, тоді Ушмалем керував могутній вождь, а недалеко від міста жила чаклунка, що водила дружбу зі зміями і карликами. Ті подарували їй яйце, з якого вилупився карлик. Названий син чаклунки вирішив позмагатися з правителем, щоб зайняти його місце. Одним з випробувань було веління спорудити палац за одну ніч. В результаті з'явилася піраміда, яка і понині прикрашає місто. За іншою версією, карлик створив палацовий комплекс, а піраміду побудував пізніше - коли вже утвердився як правитель. Так чи інакше, вона - результат чаклунства.

40-метрова Піраміда Чарівника дійсно виглядає незвично. У неї округлі краї, а проекція утворює овал. Але, як показали дослідження, будували її не одну ніч - кілька століть.

Піраміда Чарівника

Спочатку на місці піраміди стояв храм, що огинає маленьку площу. Потім його приміщення були заповнені каменем і глиною, а над стінами зросла піраміда з трьома святилищами нагорі. Одне з них збереглося донині, а два інших були приховані ще більш пізньої переробкою. Останній «реконструктор» піраміди (чи то Шив, то чи карлик-чарівник) велів спорудити на східній стороні широкі сходи, що ведуть наверх, до нового храму.

Таким чином, Піраміда Чарівника - «матрьошка», що вмістила кілька храмів один в одному.

Подібна структура характерна для багатьох мезоамериканських пірамід. Їх оновлювали, покривали новим шаром: іноді - при зміні календарних циклів, іноді - при воцарінні владики і в честь військових перемог.

«Матрьошкою» виявилася і найзнаменитіша піраміда майя - Храм Кукулькана в Чичен-Іца. В теперішньому вигляді вона - символ доколумбової Мексики і «візитна картка» майя. Її пропорції майже ідеальні.

Храм Кукулькана в Чичен-Іца

Піраміда з квадратною основою складається з дев'яти уступів і чітко орієнтована по сторонах світу. На вершину ведуть чотири сходи, облямовані балюстрадами. На північних все ще в цілості «люті пащі змії», описані колись Ланда. На кожній з 4 сходів - по 91 сходинці, разом - 364. Останній, 365-й «день» - усічена вершина піраміди. А 9 уступів розділені навпіл сходами і представляють 18 місяців - рік хлібороба.

Вражаюча геометрична точність дозволяє домогтися оптичної ілюзії. У дні весняного і осіннього рівнодення на ступенях північній сходів виникає тінь гігантської змії, що звивається. Вистава триває 3 годині 22 хвилини і збирає натовпи глядачів.

Завдяки Храму Кукулькана древня Чичен-Іца перетворилася в «мезоамериканський Діснейленд». Але і у «розкрученої» піраміди є таємниці.

Її нинішній вигляд - результат останньої перебудови в посткласичний період і роботи сучасних реставраторів. Під нею прихована інша піраміда, древня. Але ось недавно - нове відкриття!

У 2016 році археологи знайшли під двома пірамідами ... третю! І, не виключено, що не останню.

Так що піраміди древніх майя ще піднесуть нам не один сюрприз.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе