Справи проти Порошенка: у чому звинувачують п'ятого президента України


У четвер, 18 червня, Печерський суд Києва мав обрати запобіжний захід п'ятому президенту України Петру Порошенку. Прокурори наполягали на двомісячному арешті. Пізніше передумали і клопотали про особисте зобов'язання. Про перенесення засідання клопотала генпрокурорка Венедіктова, бо у Петра Порошенка помер батько. Крім того, біля Печерського суду зібралися прихильники п'ятого президента. Вони називають справу "політичним переслідуванням".

В результаті суд оголосив перерву в слуханні на два тижні. Так, наступне засідання відбудеться 1 липня о 14:00.

В чому звинувачують Порошенка?

26 червня 2019 року тодішній глава Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба заявляв, що загалом прізвище п’ятого президента фігурує в восьми кримінальних провадженнях, які веде ДБР. Він не уточнював, про які справи йдеться, але журналісти припускають, що справи можуть стосуватися схеми "Роттердам+", корупції в енергетиці, обставин змін власників суднобудівного заводу "Кузня на Рибальському", телеканалу "Прямий" тощо. Сам політик вважав появу таких проваджень передвиборчою кампанією до Верховної Ради.

17 липня 2019 року ДБР викликало Порошенка на допит, але політик не прийшов. За словами Труби, у кримінальному провадженні щодо "Кузні на Рибальському" допитали інших свідків, зокрема й Сергія Тігіпка, а також провели виїмки документів. Труба наголосив, що надалі ДБР має намір викликати повторно Порошенка на допит для проведення слідчих дій. П'ятий президент, за словами керівника відомства, має бути зацікавлений у тому, щоб дати показання, аби слідство було неупередженим і повним.

Уранці 19 липня 2019 року детективи НАБУ та САП провели обшуки у приміщеннях ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", зокрема в спортивному клубі "5 елемент" (пов'язують із Порошенком та Кононенком). У НАБУ додали, що слідча дія санкціонована і проводиться в ході розслідування розтрати державного майна в особливо великих розмірах службовими особами Міноборони України та Генштабу ЗСУ України, які у 2015-2018 рр, на думку слідства, незаконно внесли до державного оборонного замовлення спеціальний автомобільний транспорт та здійснили його закупівлю за завищеними цінами. Компанія "Богдан Моторс" отримала півмільярда гривень за таємними контрактами на закупівлю вантажних і санітарних автомобілів, зроблених на китайському шасі.

25 липня 2019 року Порошенко прийшов на допит до ДБР. Тоді на капот його авто застрибнув невідомий чоловік і став показувати непристойні жести. Порошенко приходив до ДБР й напередодні, і хотів провести допит раніше.

30 липня 2019 року глава ДБР Труба заявив, що проти Петра Порошенка відкрито 11 кримінальних проваджень. Перед цим Порошенко запевняв, що не фігурує в жодному з них.

6 серпня ДБР відкрило кримінальне провадження проти Петра Порошенка щодо незаконного переправлення через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів (Мальдіви). Справа стосується подорожі Порошенка і його близьких на Мальдіви 2018 року. Журналісти стверджують, що відпочинок на Мальдівах Порошенка коштував не менше 500 тисяч доларів (понад 14 млн грн).

12 серпня Петро Порошенко свідчив в рамках кримінального провадження щодо можливого ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий".

6 та 10 вересня 2019 року Петро Порошенко проігнорував допити у ДБР і не з'явився на них. Він мав свідчити у кримінальному провадженні щодо можливого втручання у діяльність суддів Окружного адміністративного суду міста Києва та у справі про можливу державну зраду стосовно невиконання рішення суду щодо призначення членів Вищої ради правосуддя.

13 вересня 2019 року Порошенко побував на допиті у ДБР.

27 вересня мав відбутися допит Порошенка у ДБР, проте він не з’явився на слідчі дії, оскільки перебував за кордоном. Політика викликали як свідка у кримінальному провадженні, яке стосується можливого вчинення кримінального правопорушення посадовими особами під час переходу кораблів ВМС через Керченську протоку в листопаді 2018 року.

22 жовтня 2019 року Національне антикорупційне бюро розпочало кримінальне провадження.

НАБУ відкрило справу проти Порошенка через можливу службову недбалість п’ятого президента Петра Порошенка.

30 жовтня 2019 року глава ДБР Труба заявив, що Порошенко фігурує в 13 кримінальних провадженнях, які розслідує ДБР. У всіх провадженнях лідер "Європейської солідарності" проходить як свідок, але у трьох справах йде до того, щоб оголосити йому підозру.

15 листопада 2019 року Головна військова прокуратура ГПУ викликала на допит у справі щодо Іловайської трагедії п'ятого президента України Петра Порошенка, однак він не прийшов.

18 листопада ДБР направило до Генеральної прокуратури проєкт повідомлення про підозру Петру Порошенку у справі про можливий неправомірний вплив на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя у березні-травні 2019 року.

Тоді Порошенко повернувся з Туреччини до України, аби "продемонструвати, що не визнає і не боїться висунутих проти нього ДБР звинувачень". Порошенко розповів, що здивований тим, що його звинувачують у захопленні державної влади, і припустив, що ініціатори справ проти нього, можливо, мають на увазі часи Януковича, "і пан Труба разом з паном Портновим вирішили позахищати Януковича".

20 листопада 2019 року у ДБР повідомили, що у рамках розслідування 13 кримінальних проваджень проти п’ятого президента України і нардепа Петра Порошенка було допитано 562 свідки, скеровано 431 запит, отримано 205 тимчасових доступів до речей і документів, призначено 35 експертиз, зокрема 27 експертиз у кримінальному провадженні за фактом перетину українських кораблів Керченської протоки.

10 грудня 2019 року ДБР відкрило нове кримінальне провадження стосовно п'ятого президента України Петра Порошенка. Заяву до ДБР написав колишній топчиновник часів Віктора Януковича Андрій Портнов. Останній звинувачує Порошенка у державній зраді через підписання Мінських угод в лютому 2015 року.

20 грудня 2019 року співробітники ДБР разом із оперативниками Служби безпеки України проводили обшуки в офісі партії "Європейська солідарність".

18 січня 2020 року ДБР викликала Порошенка на покази як свідка у кримінальному провадженні щодо держзради під час ведення Мінських перемовин.

21 січня 2020 року у ДБР повідомили, що Порошенко є фігурантом у 16 кримінальних провадженнях, зокрема, проходить як свідок у справі про державну зраду. На той момент він проігнорував, за даними ДБР, 28 повісток.

20 лютого 2020 року тодішня тимчасова виконувачка обов’язків директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова повідомила, що Порошенко проігнорував три десятки викликів на допити, тому щодо нього може бути використаний такий засіб, як силове приведення. Більшість проваджень розпочаті за заявами високопосадовця Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

28 лютого 2020 року Порошенко прийшов на допит до ДБР.

"Ми не будемо брати участі в шоу. Ми прийшли до ДБР, розуміючи, що це фарс, розуміючи, що це ознака політичних переслідувань, розуміючи, що влада вміє єдине - давати тільки видовища", – сказав тоді Порошенко.

6 березня 2020 року Петро Порошенко прийшов до ДБР на допит у справі щодо нібито несплати податків та відмивання коштів. Напередодні одне з проваджень Шевченківський райсуд Києва закрив. Порошенко в ньому фігурує, як свідок, ідеться про купівлю "Прямого" каналу. Загалом він є свідком у 13 провадженнях, проте підозру по жодній справі Порошенку не оголошували.

22 травня 2020 року Петра Порошенка повісткою викликали на допит у ДБР як свідка у справі щодо контрабанди колекції із 43 картин всесвітньо відомих художників.

28 травня 2020 року ДБР викликало Петра Порошенка у справі щодо ймовірного прослуховування нібито його розмови із колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом.

3 червня 2020 року ДБР викликало Порошенка на допит у справі про прослуховування під час проведення міжнародних переговорів.

5 червня 2020 року Печерський районний суд дозволив примусовий привід п’ятого президента України Петра Порошенка до ДБР у справі про незаконне переміщення через кордон України 43 картин всесвітньо відомих художників.

8 червня 2020 року генпрокурорка Ірина Венедіктова порушила справу проти п’ятого президента. Було внесено відомості до ЄРДР.

10 червня 2020 року стало відомо, що слідчі ДБР вирішують питання щодо обрання п'ятому президенту України Петру Порошенку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Адвокат Порошенка Ілля Новіков заявив, що допит Порошенка в ДБР у справі про переміщення через кордон картин не відбувся. Натомість йому намагалися оголосити підозру у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, а Порошенко покинув будівлю.

10 червня 2020 року Порошенко пішов до Офісу генпрокурора. Однак після візиту він заявив, що Венедіктова не вручила йому підозру.

Водночас Офіс Генпрокурора заявив, що клопотатиме перед судом про арешт Порошенка з можливістю внесення 10 млн грн застави.

18 червня 2020 року Печерський суд Києва почав обирати запобіжний захід Порошенку у рамках справи в наданні завідомо незаконного наказу.

"Сьогодні ми зібралися на цьому судилищі. Сьогодні, вперше за 28 років незалежної України, президент України йде в суд, де стовідсотково їхні прокурори вимагають арешту. Друзі, це є дрібна помста дрібних закомплексованих людей. Нікчемна помста нікчемних осіб, які не люблять Україну. Та ми їх точно не боїмося, бо з нами правда", - заявив Порошенко перед входом до суду.

Під час виступу адвокат Порошенка висловив недовіру Печерському суду загалом, проте вирішили не оголошувати відвід судді.

Порошенко, виступаючи у Печерському суді Києва, де йому обирали запобіжний захід, назвав інкриміновану йому справу "трешом". А над відкриттям кримінальних справ проти нього, Порошенко каже, що правоохоронці і слідчі Держбюро розслідувань буцімто працювали від президентських виборів в 2019 році.

Також у суді Порошенко звернувся до чинного президента Володимира Зеленського.

"Володимире Олександровичу, дорогий мій, вас ніхто не боїться ні в цьому залі, ні на вулиці. І ваших вказівок, щодо того, щоб засадити Порошенка - це кримінальний злочин і в Україні, і в Європі, і у світі. Ще раз хочу вам повторити, я і моя команда дуже любимо Україну, ми шануємо і поважаємо інститут президентства. Ви для нас не ворог, нас не треба боятися. Наш ворог - Путін", - сказав Порошенко.

Окрім того, Порошенко повідомив, що проти нього відкрили ще одну справу за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення Православної церкви України.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе