Звідки гроші в бюджеті Білої Церкви?

  • Бюджет Білої Церкви
Де беруться гроші в міському бюджеті на всі ті види благоустрою, які ми бачимо на наших вулицях? Та наскільки раціонально витрачають ці кошти, читайте у матеріалі.

Часто можна почути від білоцерківців дві такі тези: «при цьому мерові хоч щось робиться», «той крав, тому нічого не робилося, а цей не краде, тому стільки зроблено». Давайте проаналізуємо, скільки коштів є у бюджеті Білої Церкви та чи дійсно це заслуга нинішнього міського голови Геннадія Дикого чи просто йому пощастило з однією з реформ в державі.

Бюджет розвитку зріс у 10 разів


Станом на 2015 рік бюджет розвитку (а саме ця частина бюджету міста фінансує різноманітні ремонти по місту та закупівлю обладнання в школи, садочки, лікарні) становив близько 30 млн грн. Бюджет розвитку станом на липень 2020 року становить 270 млн грн. Тобто, практично у 10 разів більше. Звідки беруться такі кошти? У 2014 році тодішній Президент України Петро Порошенко анонсував реформу децентралізації, основна мета якої створити фінансово спроможні громади. Він подав низку змін до Бюджетного і Податкового кодексів, що дозволило кратно збільшити бюджети громад. Зокрема, у 2014 році частка місцевих податків та зборів  у власних доходах місцевих бюджетів по всій Україні становила 0,7%, то в 2019 році – 27,5%.

За даними Міністерства фінансів України, у 2015-2019 роках місцеві бюджети (загальний та спеціальний фонди) наростили дохідну частину у два з половиною рази (загальний фонд майже у три, спеціальний на 20,5%). Майже наполовину (49,6%) зросли і трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання делегованих державою повноважень та трансфертів інвестиційного характеру. 

Тобто, гроші не падають нам з неба, ці гроші – ваші, білоцерківці, податки! Це ваші гроші кладуть бруківку чи ремонтують школу, садок, прибудинкову територію. Отже ви маєте повне право та обов’язок запитувати, як витрачає влада ваші податки. Точно так само, як пильно контролюєте роботу майстрів, що ремонтують ваше помешкання. 

Що ж робилося за бюджету в 30 млн грн? 


Щойно почали надходити податки до місцевого бюджету, вже стартував ремонт доріг. Так, у 2014 році були відремонтовані автошляхи по вулиці Ярослава Мудрого, Героїв Небесної Сотні, Павличенко, Пушкінська, зроблені тротуари по обидва боки Олександрійського бульвару біля ЗОШ №7. Також, ще до процесу децентралізації, за значно менших доходів бюджету було викуплено два поверхи гуртожитку по вул. Шолом-Алейхема та зроблено ремонт для соціального житла спеціалістам, яких запрошували на роботу в комунальні заклади міста. Повністю відремонтували пологовий будинок, реконструювали хірургічну операційну в міській лікарні №2, відремонтували дитячу поліклініку та відкрили її філію на масиві Леваневського, відкрили ендокринологічно-діабетичний центр і центр гемодіалізу у міській лікарні №2, стоматологічний кабінет для малозабезпечених верств населення на базі дитячої стоматполіклініки, збудували школу №16, фактично завершили будівництво дитсадка на масиві Таращанському, відкрили Білоцерківський колегіум, Льодову арену. Місто отримало 6 нових тролейбусів МАЗ, створено музичну школу №6.

Що ж робиться при бюджеті розвитку в 270 млн грн?


Ви можете почути від Геннадія Дикого, що найбільше видатків з бюджету йде на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, фізичну культуру і спорт, культуру. Він сам визнає, що левова частка цих коштів – це зарплата працівників та комунальні послуги. А от, якщо дивитися з точки зору бюджету розвитку, то ситуація зовсім інша. Аналізуємо саме бюджет розвитку і на цьому акцентуємо вашу увагу. 

Так, ось в 2020 році  у бюджеті розвитку найбільшу вагу займає житлово-комунальне господарство – майже 200 млн грн (60% від всього бюджету розвитку). У 2015 році на цю сферу спрямовували близько 15 млн грн, тобто 22%. Так у місті зараз в 13 разів більше спрямовується коштів на ЖКГ, ніж у 2015 році. А що ж інші галузі? На освіту виділяється 51,5 млн (16% від бюджету розвитку), на охорону здоров’я – 36,2 млн грн (11%), на молодь і спорт – 20,3 млн грн (6%), на культуру – 2,6 млн грн (всього 1% бюджету розвитку).

Хто крав – покаже слідство


А щодо правдивості тези про «крадуть чи ні», покаже слідство. Ми лише нагадаємо, що нині тривають розслідування НАБУ щодо надмірно витрачених коштів у понад 19 млн грн під час купівлі приміщення під ЦНАП у 2018 році. Національна поліція України проводить розслідування про «відкат» у 15% під час проведення реконструкцій спортивних майданчиків та будівництва пішохідної доріжки вздовж річки Рось (лівий берег). У 2018 році відбувалися обшуки слідчими ДФС у Київській області в кабінеті міського голови Геннадія Дикого та у приміщенні відділу капітального будівництва у справі про можливе ухилення від сплати податків у значних розмірах низкою фірм, зокрема комунальних підприємств.  

Людмила Полях, газета "Тиждень"
 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе