Слідчення затриманих в Білорусі "вагнерівців" розходяться

Слідчі Білорусі повідомили, що допитали усіх затриманих російських найманців з приватної військової компанії «Вагнера», і їхні свідчення відрізняються один від одного. Хтось каже, що їхав у Стамбул охороняти якісь об’єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії. Інші вказують, що їхали взагалі не в Туреччину, як заявляє російська влада.Про це розповів керівник слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич, передає білоруське видання «БелТа». 

За словами Носкевича, менше половини затриманих говорить про те, що вони мали летіти через Мінськ в Туреччину.

«Решта вказують зовсім інші точки остаточного візиту — інші країни, не тільки Туреччину. Що стосується тих, які нібито летіли до Туреччини, у них точно так само різні цілі потрапляння в цю країну. Хтось летів засмагати, відпочивати, хтось нібито охороняти якісь об'єкти, а хтось — оглянути собор Святої Софії», — зазначив Носкевич.

Він також розповів, що слідчі переглянули листування найманців. З нього випливає, що «вагнерівці» чекали на прибуття ще декількох груп своїх колег, а у старших групи було завдання знищити електронні квитки на виліт з Мінська 25 липня. 

Наразі слідство намагається з’ясувати, чи була у російських найманців зброя.

«Ми б теж хотіли знати, чи була у них зброя, чи є вона десь уже на території країни або прибуде пізніше. Якби ця зброя була вилучена відразу ж при затриманні, ви ж розумієте, це зовсім інший контекст розмови, зовсім інші підозри були б висунуті цій групі», — зазначив Носкевич.

Зазначимо, у Кремлі стверджують, що затримані у Білорусі 29 липня «вагнерівці» не найманці, а співробітники приватного охоронного підприємства, які в Білорусі були проїздом і ніби то запізнилися на літак в Стамбул. Путін вважає, що їх затримали безпідставно і вимагає відпустити.

До 2 серпня пряме авіасполучення між Росією і Туреччиною було закрите через коронавірус. Водночас, за даними СБУ, ПВК «Вагнера» ніколи не користувалися регулярними авіарейсами. 

У Білорусі стверджували, що 33 найманці приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Напередодні їх взяли під варту.

Цікаво, що свідчення «вагнерівців» про «їхали у Стамбул оглянути собор Святої Софії» схожі на заяви офіцерів російської розвідки Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких Велика Британія підозрює в отруєнні колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. «Ми їхали в Солсбері подивитись собор»: розповідали вони в інтерв'ю російському телеканалу Russia Today незадовго після отруєння.

А президент Росії Володимир Путін тоді заявляв, що це цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити.
Офіс генпрокурора України вже оголосив підозри за фактом участі у терористичній організації 28 учасникам російської приватної військової компанії «Вагнер», яких раніше затримали в Білорусі. Серед них 9 українців.

Перед цим білоруські дипломати передали список затриманих найманців в Україну і попросили, щоб тут перевірили, чи брали вони участь у злочинах проти України, зокрема у воєнних діях.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе