Українці отримали Шнобелівську премію за дослідження черв'яків

  • Українці отримали Шнобелівську премію за черв'яків
Українсих вчених Івана Максимова та Андрія Потоцького нагородили цьогорічною Шнобелівською премією. Науковці досліджували поведінку тіла черв'яків під впливом високочастотних вібрацій.

Шнобелівська премія - це жартівлива нагорода для авторських досліджень, які спочатку «змушують усміхнутися, а потім спонукають до роздумів».

Фізик Максимов та математик Потоцький працюють у Свінбурнському університеті в Австралії.

Іван Максимов у коментарі Guardian Australia розповів, що був у себе на подвір'ї у Сеймурі, коли зауважив схожість між рідиною, яка рухається від вібрації (так звані хвилі Фарадея), і рухом дощових черв'яків.

Лауреати Шнобелівської премії отримали паперовий куб і купюру в 10 трильйонів доларів Зімбабве.

Цьогоріч лауреатами Шнобелівської премії стали не тільки вчені: нагороду у сфері медицини присудили президентам дев'яти країн, зокрема, Володимиру Путіну та Дональду Трампу.

Шнобелівський комітет заявив, що їх нагороджують за «використання пандемії Covid-19, щоби навчити світ того, що політики мають більше практичного впливу на життя і смерть людей, ніж вчені й лікарі».

Олександр Лукашенко отримав премію вже вдруге — уперше, у 2013 році, його і міліцію нагородили за заборону публічних оплесків, а також затримання чоловіка з однією рукою, який нібито порушив цю заборону.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе