Падіння літака з курсантами під Чугуєвом: що відомо?


Під Чугуєвом у Харківській області ввечері у п'ятницю розбився літак із курсантами та офіцерами на борту. В літаку було 27 осіб, вижив лише один курсант, який вистрибнув з літака на ходу. В Україні 26 вересня оголошено днем жалоби.
Розповідаємо, що сталося, які попередні причини трагедії та все, що відомо на цю мить.

Хронологія подій

Увечері 25 вересня літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився під час заходження на посадку. Цей літак виконував навчально-тренувальний політ, і на борту перебувало 20 курсантів університету Повітряних сил ЗС України ім. Кожедуба та 7 офіцерів.

Мала відбутися підготовка курсантів льотної і штурманської спеціальностей відповідно до курсу бойової підготовки.
СБУ вказала таку послідовність подій:
  • Навчальні польоти літака Ан-26 розпочалися о 18:50 та мали тривати до 22:50.
  • Всі польоти виконував командир екіпажу. Після виконання частини маршруту о 20:38 він доповів керівнику польотів про відмову лівого двигуна.
  • О 20:40 запросив заходження на посадку.
  • О 20:43 пройшов дальній привод.
  • О 20:45 літак упав.
Літак упав на 530-му кілометрі траси Київ - Харків поруч із дорогою, внаслідок падіння виникла пожежа.

Хто був у літаку

Всього на борту літака перебувало 27 українців, із них - 20 курсантів Харківського університету Повітряних сил ЗСУ імені Кожедуба та 7 членів екіпажу. Про це повідомила СБУ.

Внаслідок падіння літака Ан-26 загинуло 26 осіб. 25 осіб загинули на місці та одна – від опіків, несумісних із життям, у лікарні. Ще один курсант перебуває на лікуванні.

Передбачалося, що студентів мало бути більше, одного курсанта не допустили до польоту.


Зараз не називають імен загиблих, оскільки виявлені тіла потребують ДНК-експертизи. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко каже, що зараз організовано роботу з рідними. Всіх обдзвонили і сьогодні будуть робити збір зразків ДНК, тому що низку тіл потрібно буде розпізнавати.

Однак уже відомо, що під час падіння літака Ан-26 загинув курсант Олександр Скочков. Він був сином штурмана Іл-76 Ігоря Скочкова, збитого окупантами в небі над Луганськом. Ігор Скочко був похований у Мелітополі, а також навчався в тому ж університеті - ХУПС.

Що відомо про вцілілого?

У катастрофі спочатку вціліли двоє курсантів другого курсу університету ім. Кожедуба. За словами глави Харківської ОДА Олексія Кучера, їм вдалося вижити завдяки тому, що вони вчасно зістрибнули з літака на ходу.

Вцілілих доправили до 4-ї харківської обласної лікарні. Один із них - курсант зі Львівської обл. Віталій Вільховий дістав близько 90% опіків тіла і був у критичному стані. Вранці Вільховий помер у реанімації.

Другий курсант - В'ячеслав Золочевський перебуває фізично в задовільному стані, лікарі кажуть, що він "народився у сорочці". Мати курсанта зазначила, що вже бачила сина в госпіталі, передає "Україна24" .

"Мене пустили, дитину я побачила на хвилинку, він трошки в свідомості, голову підняв... А зараз я піду, поговорю з лікарем, дізнаюся, в якому він стані. Він стрибав з літака, на льоту, висота була вже не та, щоб розкрився парашут. Він стрибав із палаючого літака", - розповіла вона.

20-річний курсант зараз в лікарні і перебуває в свідомості. Курсант сказав, що все відбувалося, як у комп'ютерний грі. Курсант, коли прийшов до тями, побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полум'я на хлопці.


Розслідування здійснюють військова прокуратура Харківського гарнізону і Державне бюро розслідувань.
Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).
Окрім того, зараз ДБР перевіряє такі версії причин падіння:
  1. катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  2. катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків екіпажем;
  3. неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  4. неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.
У Міноборони додали, що літак, найімовірніше, зачепився крилом за землю.

Літак виконував тренувальні польоти. За штурвалом був пілот-інструктор, курсанти по черзі сідали у праве крісло поруч із ним.
Керівник оборонного відомства Андрій Таран зазначив, що, за попередньою оцінкою фахівців з льотної безпеки, сталася відмова одного із датчиків у лівому двигуні повітряного судна. Відмовив не сам двигун, а один із його датчиків.

Упродовж вчорашнього дня літак здійснив шість злетів та п’ять посадок і мав ще працювати до 23:00.

Літаку було 43 роки, він виготовлений у 1977 році, кажуть у Міноборони. Машина могла здійснювати польоти ще три роки без поновлення ресурсу.

День жалоби
Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня Днем жалоби за загиблими внаслідок авіакатастрофи Ан-26 поблизу м. Чугуєва.
О 12:00 у суботу вшанували хвилиною мовчання загиблих курсантів та членів екіпажу літака.

Сім'ям загиблих виплатять по 1,5 млн гривень як одноразову допомогу. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив з'ясувати, чи був застрахований екіпаж, а також чи передбачено виплати з Фонду соцстрахування на випадок нещасних випадків для військовослужбовців.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе