І «галочка», і цифра: Як правильно проголосувати на виборах 25 жовтня

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Це перші вибори, які пройдуть вже за новим виборчим кодексом. Як не змарнувати бюлетень, проголосувати по-новому та куди поставити «галочку», аби ваш голос зарахували, читайте у матеріалі. 

Кого обираємо?

На місцевих виборах ми обираємо місцеві органи виконавчої влади: депутатів міських, районних, обласних, а також міського голову.
  
Скільки бюлетенів?

Буде 4 бюлетеня: 

1.    Міський голова;
2.    Депутати міської ради;
3.    Депутати районної ради;
4.    Депутати обласної ради.

Всі бюлетені відрізнятимуться за кольором.


За новим Виборчим кодексом лідерів громад із населенням понад 75 тисяч виборців обиратимуть у два тури. Якщо за результатами підрахунків кандидат не набирає 50%+1 голос, проводиться другий тур. 

Нові бюлетені

Депутатів обиратимемо по-новому — за відкритими списками. Тепер депутати проходитимуть не за тим порядком, який встановили в партії, а за бажанням виборців. Тому в бюлетені з одного боку буде назва партії та її лідер (який проходить у будь-якому випадку, якщо партія набере певну кількість голосів) та інші члени партії.


Під час голосування потрібно буде поставити позначку біля назви партії та вписати поряд номер кандидата, обов’язково з цієї ж партії, якого підтримуєте. Не можна проголосувати за одну партію, а кандидата вибрати з іншої.


Варто пам’ятати, що цифри необхідно вписувати за трафаретом, як на поштових конвертах.


Нагадаємо, що у міську раду пройдуть ті депутати, які наберуть найбільшу кількість голосів.

Якщо ж ви не поставите номер кандидата, а лише позначку за партію, ваш голос зарахують і це означатиме, що ви згодні із порядком кандидатів у списку.

Де познайомитися з кандидатами?

Щоб під час вибору керуватися не лише агітаційними матеріалами, із кандидатами краще познайомитись завчасно. Це можна зробити просто з дому на сайті ЦВК або прочитати інформацію на дільниці в день виборів.

Коли голосуємо?

Виборчі дільниці будуть відчинені 25 жовтня з 8:00 до 20:00. Перевірити адреси та межі виборчих дільниць можна у Державному реєстрі виборців.  Для цього ви обираєте потрібну область, пишете назву міста, шукаєте у таблиці свої вулицю та будинок і дивитеся свою виборчу адресу.

Крім цього, на дільницях у всіх виборців перевірятимуть температуру, на входах встановлять антисептики, приміщення дільниць регулярно дезінфіковуватимуть. До одного столу для видачі бюлетенів рекомендують підходити не більше ніж 3 особам. Також рекомендують мати зі собою власну ручку і не брати на дільницю дітей.


 



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе