«Укрпошта» звільнила приміщення пам’ятки архітектури Ансамбля споруд пошти в Білій Церкві

Фото: Віталій Нестеренко. 

«Укрпошта» переїхала з приміщення пам’ятки архітектури Ансамбля споруд пошти на бульварі Олександрійському, 47. 

Приміщення архітектурного ансамбля поштової станції давно потребує реконструкції. «Укрпошта», яка орендувала це приміщення, ніяк його не підтримувала та не ремонтувала. Влада ж у свою чергу, протягом багатьох років закривала очі на руйнування історичної пам'ятки архітектури.

Ще у 2016 році міський голова Геннадій Дикий обіцяв масштабну реконструкцію історичних місць Білої Церкви. Тоді, мер анонсував реконструкцію костелу св. Іоанна Хрестителя, дендропарку «Олександрія», БРУМу, ансамбля споруд пошти, а також деяких старовинних вулиць міста. 

Крім цього, у 2016 році було розроблено концепт благоустрою території навколо поштової станції. За задумом архітекторів, на подвір'ї пошти мали встановити фонтан і пам'ятник листоноші. Реалізовувати проект сподівалися коштом меценатів та небайдужих містян, а також за підтримки міської влади. Однак, пройшли роки, а проект так і залишився на папері.


Питання збереження історичної спадщини Білої Церкви дуже гостро стоїть у нашому місті. Архітектурний ансамбль поштової станції, який дивом зберігся, руйнується на очах.


Володимир Бабенко колишній директор Агенції стратегічного розвитку підіймав питання про вчинення злочину за фактами неналежного утримання пам'яток архітектури національного значення у Білій Церкві. Зокрема, депутат повідомляв, що на території комплексу споруд пошти невідомими особами були незаконно побудовані різноманітні прибудови, а одним з орендарів, в порушення всіх існуючих норм, побудована автомийка, діяльність якої наносить шкоду довкіллю. 

Усі ці факти заважають в першу чергу, не тільки зберегти пам'ятку архітектури національного значення, а й провести реконструкцію за проєктами, розробленими Білоцерківськими архітекторами. 

Для довідки: Ансамбль споруд пошти був зведений в 1825–1833 рр. на поштовій дорозі Москва-Біла Церва-Одеса на кошти Браницьких за індивідуальним проектом невідомого архітектора. Ансамбль займає площу близько 1,5 га і складається з двох частин. Перша частина споруд — будівлі поштової станції, готелю і заїзду (ямщицька). В другій знаходились служби — каретне приміщення, кузня і стайня. Всі споруди ансамблю стриманого і простого класичного стилю. 

Сама поштова станція викликає інтерес, оскільки зберігла первісне планування і архітектурне вирішення. Це унікальна пам'ятка такого роду в Україні. На її прикладі можна побачити, як з розвитком міста на зміну культовим і палацово-садибним ансамблям приходять ансамблі міських громадських установ.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе