У Білій Церкві у таксиста 7 разів забирали права, але він продовжує возити пасажирів

Патрульна поліція Білій Церкві опублікувала пост про водія - чемпіона з порушенням ПДР. На нього в цьому році склали вже сьомий протокол за керування автомобілем в нетверезому стані. Їздить таксист на "Шевроле". І в місті його вже добре знають.

Так, у вересні на вулиці Олеся Гончара, побачивши патрульну машину, таксист різко крутнув кермо і помчав по тротуару. Наздогнали - виписали штраф.

Кілька тижнів потому поліція побачила знайомий "Шевроле", який стояв на місці для паркування людей з інвалідністю. За чергове порушення водій отримав ще один штраф. 

Останній епізод зовсім свіжий. Таксист не включив поворотник, а коли його зупинили, з'ясувалося, що прав у водія давно немає, та й сам він - під наркотиками.

- Водійського посвідчення немає, я ж кажу, забрали - 0,63 проміле було в мене, - пояснює відсутність прав порушник.

 - Я сиджу, нікого не чіпаю, ніде не їжджу. Я не водій - у мене прав немає.

На питання, чи буде він проходити огляд на предмет наявноссті у крові алкоголю або наркотиків, нахабно заявляє: "Давайте, пишіть мені штраф".

І хоча винному загрожує штраф в 40 800 гривень і позбавлення прав на 10 років - він дуже скоро знову сяде за кермо. Тому що є яскравим представником водіїв-беззаконників. А з ними поліція впоратися не може.

Боротися з ним неможливо

Інцидент з білоцерківським таксистом прекрасно ілюструє всю недосконалість правоохоронної системи в галузі безпеки і дотримання Правил дорожнього руху. Чоловік безліч разів порушив правила, їздив п'яним, під наркотиками, позбувся прав і все одно возить по місту пасажирів.

- У нас на сьогоднішній день відсутній дієвий механізм напоумлення ось таких водіїв-беззаконників. Так, є процедура вилучення у таких людей транспортного засобу, але тільки за умови, що він його власник. А якщо у машини інший власник, нічого зробити не можна, - пояснює правозахисник Володимир Караваєв.

За словами експерта, в Україні немає норм, згідно з якими людей, які систематично порушують Правила дорожнього руху, відправляють на повторне перенавчання або перездачу прав. Також немає і спеціальних психофізіологічних експертиз, які могли б визначати, чи можна цій людині взагалі довірити автомобіль.

- Дієвий механізм відсутній, тому такі беззаконня були, є і будуть, - підкреслює експерт.

Забрати права? Але порушник їздить без них. А штрафи такій людині можна виписувати до нескінченності.

- Звичайно, виконавча служба може накласти арешт на майно або рахунки в банку. Але тільки за умови, що вони у водія є, - продовжує Караваєв. - А якщо він таксист, який возить пасажирів за готівку, то виконавча служба безсила. Вона могла б за допомогою поліції забрати авто на штраф-майданчик, поки винуватець не розплатиться. Але якщо автомобіль йому не належить, то без варіантів.

На жаль, але такої людини може зупинити лише тюремний строк в разі ДТП з дуже важкими наслідками. Виходить, залишається чекати, поки не відбудеться трагедія?

За словами Володимира Караваєва, коли приймався законопроект №2695 про презумпцію правоти поліцейського, в комітеті Верховної Ради пропонували внести правку, що дозволяє систематичних порушників відправляти хоча б на перездачу іспитів на права. Але ініціативу депутати не підтримали.

 

Читайте також: Білоцерківські спортсмени виброли медалі Кубку світу з панкратіону.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе