Комунальні платежі: як білоцерківцям змінити постачальника газу, щоб платити менше

  • щоб платити менше
З появою ринку газу українці дістали змогу змінювати постачальника, обираючи того, який пропонує паливо дешевше. З 1 серпня 2020 року роздрібна ціна на природний газ вільно встановлюється між постачальником та споживачем, тобто є договірною. Пропонуємо покрокову інструкцію, як змінити постачальника палива для того, щоб зменшити свої витрати на комуналку.

Де шукати нового постачальника газу

Сама процедура не вимагає перекладання газових труб чи заміни лічильника. Для початку треба обрати нового постачальника газу, яких нині понад три десятки.

Щоб перевірити, чи обрана компанія має право на постачання, слід зайти на сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та вибрати розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕКП».

Якби цей розділ без проблем завантажувався (що відбувається не завжди), там можна було б ознайомитися із документом, що містить повний перелік ліцензіатів. Чинність ліцензії обраного постачальника слід перевірити у графі «Статус ліцензії».

Можна також зробити запит до НКРЕКП щодо постачальника.

Нині в інтернеті з’являються сайти, які пропонують порівняти ціни на паливо у різних компаній-постачальників.

Коли ви визначилися, слід подати заяву-приєднання до обраного постачальника. Це можна зробити онлайн, надіславши компанії скановане чи сфотографоване звернення на електронну скриньку, або особисто прийти до компанії та подати пакет документів.

Які документи потрібні, щоби змінити постачальника газу

До заяви-приєднання до нового постачальника слід додати наступні документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код споживача;
  • документи, якими посвідчується право власності чи право користування приміщенням;
  • документи, які може вимагати постачальник. Їхній перелік має вказуватись на сайті постачальника, наприклад, останній рахунок за газ.

Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона має надати довіреність, засвідчену нотаріусом, а також копії паспорта власника та його індивідуального податкового номера, а також свій паспорт, індивідуальний податковий номер та документ, що засвідчує право власності.

Скільки часу потрібно, щоби змінити постачальника газу

Процес зміни постачальника має відбутися протягом 3 робочих тижнів. Контактувати зі старим постачальником не потрібно.

Через 6 тижнів ваш старий постачальник має виставити остаточний рахунок за спожитий газ, який треба сплатити протягом 10 днів після отримання.

Новий постачальник має надіслати вам повідомлення щодо дати, з якої почне надходити природний газ. Для цього відведений 20-денний термін, однак деякі постачальники можуть вийти на зв’язок швидше.

Якщо подані до заяви документи потребують уточнення, постачальник протягом п'яти робочих днів надсилає споживачу письмовий запит.

Якщо попередній постачальник погрожує відключити газ

Старий постачальник палива не має права примушувати споживача отримувати дозвіл на від’єднання. Новий ‒ має підтвердити ваше приєднання, після чого оплата за газ відбувається за новими реквізитами.

Щоправда, якщо ви маєте борги за газ, то спершу доведеться їх сплатити, і тільки після цього отримати можливість змінити постачальника.

Поки триває процес зміни постачальника, споживачу не можна відключати газ. За усе спожите паливо за цей період слід сплатити старому постачальнику за його тарифами.

У разі потреби, посилайтеся на положення пункту 25 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496 (зі змінами), за якими ви маєте право на:

  • вільний вибір постачальника та безоплатну зміну постачальника;
  • отримання інформації про загальні умови постачання (у тому числі ціни), порядок плати за спожитий природний газ, права та обов'язки постачальника та побутового споживача, зазначення актів законодавства, якими регулюються відносини між постачальником і побутовим споживачем, наявні способи досудового вирішення спорів із постачальником, дані про фактичні нарахування (обсяг та вартість) за послуги з газопостачання та іншу інформацію відповідно до договору постачання природного палива.

Як відстежувати актуальні ціни на побутовий природний газ

Можна, звичайно, відстежувати ціни на спеціалізованих сайтах, але якщо потрібні офіційні показники, то в НКРЕКП зазначають, що споживач може звернутись безпосередньо до постачальника природного газу, або ознайомитися з актуальними цінами на його офіційному сайті.

Відповідно до положень пункту 28 розділу III Правил постачання природного газу, постачальник зобов'язаний:

  • публікувати на власному сайті та в особистому кабінеті споживача детальну інформацію про зміну ціни на природний газ. Зміна може здійснюватися лише з 01 числа місяця;
  • визначати ціну на природний газ з урахуванням вимог чинного законодавства;
  • надавати побутовим споживачам інформацію, передбачену законом «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення».

Йдеться про ціну природного палива, порядок плати за спожитий газ, права та обов'язки споживача, дані про фактичні нарахування (обсяг та вартість) за послуги з газопостачання. Жодні додаткові витрати за надання інформації побутовим споживачем не оплачуються.

Окрім того, ця норма закону передбачає, що постачальник повинен публікувати на сайті детальну інформацію про зміну ціни на природний газ за п'ять днів до введення її у дію.

Читайте також: У Білій Церкві виділять понад 20 млн грн на розвиток велосипедної інфраструктури у місті.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе