Біла Церква під загрозою набігу контрабанди тютюну для нагрівання

Завдяки нещодавно прийнятій нормі про різке (в 4,2 рази) підвищення акцизу на тютюнові вироби для електронного нагрівання, в Україні зросла кількість контрабандних ТВЕНів.

Про це пише доктор наук, професор КНУ ім. Т. Шевченка, експерт Інституту законодавства Верховної Ради Валерій Воротін, повідомляють "Українські новини".

За його словами, Біла Церква поступово стає центром контрабандної торгівлі ТВЕНами. А на полицях магазинів з'явилися пачки ТВЕНів в яскравій упаковці китайського виробництва.

"Ось, наприклад, непримітна вулиця 2а Піщана - ближче до виїзду з міста в південно-західному напрямку. Невеликий магазин. На полицях з алкоголем, майже врівень з прилавком пачки ТІЕНов. Перше, що кидається в очі - написи-попередження англійською. Акцизних марок ніяких. Всі ознаки контрабандного товару", - стверджує Воротін.



За словами експерта, в Україні тільки два основних легальних бренду ТВЕНів, але на полицях магазинів - маловідомий бренд.

«На пачці позначено, що товар створено «під керівництвом Yunnan Tobacco International». Що ж, якщо раніше були плани почати виробництво ТВЕНів в Україні - в Харківській і Чернігівській областях на фабриках двох найбільших компаній, то тепер - після різкого підвищення акцизів на ТВЕНи - додаткові можливості для розвитку з'явилися у китайської провінції Юннань», - констатує експерт.

За його словами, контрабандні ТІЕНи в Білій Церкві також можна придбати в центрі міста на вулиці Ярослава Мудрого: 

«Тут торгівля в кіоску - контрабандні ТІЕНи прямо на вітрині.» - зазначає Воротін.


Контрабандні ТВЕНи можна купити і через інтернет:

"Наприклад, в Дніпрі почали активно просувати продаж контрабандних ТВЕНів (цей же китайський бренд) через Інтернет. Наприклад, за 705 дол готові пересилати по всій Україні цілий короб китайських ТВЕНів (500 пачок). Виходить приблизно 39-40 грн за пачку. З огляду на те, що народні депутати зробили все, щоб легальна пачка ТВЕНів коштувала близько 80 грн, то вигода більш ніж очевидна», - пише Воротін.

«Якщо держава не соромиться вбивати легальну торгівлю (нехай і не повною забороною, як в США часів «сухого закону», а «лише» підвищенням акцизу відразу в 4,2 рази), воно буде плодити нелегальний бізнес, який не платить податки і грає взагалі без будь-яких правил», - упевнений експерт.

Читайте також: ДТП на Білоцерківщині: водій не впорався з керуванням і зіткнувся з деревом.

 



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе