У Білій Церкві за шахрайство засудили екс-працівника «Нової Пошти»

  • У Білій Церкві засудили екс-працівника «Нової Пошти»
Колишній співробітник «Нової Пошти» замовляв техніку в інтернет-магазинах. Потім за вкраденими обліковими даними співробітників «Нової Пошти» змінював статус накладних у внутрішній системі компанії на оплачений, і забирав товари за підробленими документами. Загальну вартість товарів оцінюють у 815 259 грн. Суд визнав його винним і засудив до 5 років позбавлення волі.

Подробиці цієї справи викладені у вироку Білоцерківського міськрайонного суду від 19 січня 2021 року.

Шахрай почав працювати в «Новій Пошті» ще в квітні 2013 року. У 2019 він був менеджером групи аудиту якості та клієнтського сервісу. У лютому 2019 року він мам підготувати офісну техніку для відправки співробітникам компанії в різні регіони. Під час цього завдання він поміняв один з ноутбуків компанії Lenovo IdeaPad на старий, переклеївши інвентарний номер з одного пристрою на інший.

Працюючи в компанії шахрай вивчив службову програму AWIS - її в компанії використовують для створення і редагування накладних, друку маркувань тощо. Паралельно він отримав доступ до облікових записів кількох діючих співробітників «Нової Пошти» в цій програмі.

Отримавши на руки робочий ноутбук зі встановленою на ньому службовою програмою і можливістю доступу в корпоративну мережу, він почав скуповувати в українських інтернет-магазинах товари.

За 2020 рік він багато разів купував товари (в основному, техніку) в українських інтернет-магазинах: «Розетка», «Алло», Comfy та інших. Він оформляв товар на підроблену особу, потім в програмі міняв статус накладної, так, щоб оператор відділення бачив, що товар оплачений. І потім отримував його в відділенні по підробленим документам.

Як зазначається в судових документах, шахрай знав, що в разі втрати товару «Нова Пошта» зобов'язується компенсувати магазину його вартість. Так він завдав збиток компанії в урозмірі 815 259 грн.

Шахрая затримали при черговій спробі отримати товар за такою схемою: у службі безпеки «Нової Пошти» виникли підозри і вона поширила опис шахрая. Співробітники компанії викликали поліцію і його затримали. У нього конфіскували вкрадені товари, серед яких - телефони, комп'ютери, жорсткі диски, флешки, пауербанкі та ін.

Суд визначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, а також штраф в 772 934 грн на користь «Нової Пошти». Обвинувачений визнав провину, вже виплатив компанії 100 000 грн. 

Читайте також: У Білій Церкві 18-річний юнак намагався покінчити життя самогубством.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе