Білоцерківська зоозахисниця розказала, як допомогти безпритульним тваринам у період сильного морозу

Якщо є можливість пригріти тварину хоча би у під'їзді - зробіть це та дайте їй трохи теплої їжі.

У Білій Церкві вирує негода, сніжитиме ще кілька днів і в цей час тисячі собак та котів залишилися на вулиці у мороз. 

Нажаль, ніхто не рахує, скільки тварин гине у холоди. Це стосується як собак і котів, так і птахів. Відомо, що вуличні тварини живуть дуже мало – в середньому всього кілька років. 

Про те, як допомогти їм пережити холоди, редакція телеканалу Крокус поспілкувалася з білоцерківською зоозахисницею, власницею зоосалону «Фріда» - Валентиною Олефір. 

  Валентина Олефір, тендітна дівчина, яка закінчила Технолого-економічний коледж БНАУ, факультет «Ветеренарії».  Дівчина з  13 років навчалась самотужки рятувати тварин. Сьогодні, за допомогою небайдужих людей, близько 400 безпритульних тварин, які потребували допомоги у місті вдалося врятувати. Всі вони сьогодні живуть у своїх домівках і знайшли любляче серце та родину. 

Як допомогти безпритульним тваринам у сильні морози та сніг?
 
-    Найголовніше щоб тварина була сита. Якщо тварина сита, їй набагато легше перенести морози. Звісно що облаштовувати будиночки або нічліжки будуть не всі, та і деякі мешканці міста проти такої діяльності, але можна пускати тварин погрітись в гаражі чи під'їзди, облаштувати нічліжку з теплими речами не на території житлових будинків. Пам'ятаєм що собака швидко зрозуміє що територія на якій живе, її і почне її охороняти. Тому годувати тварин потрібно віддалено від житлових будинків чи магазинів. Це не спричинить незручностей і непорозумінь між людьми та тваринами. 

Чим краще кормити тварин у сильні морози і як поїти? 

-    У посудину дати поїсти щось нежирне, несолоне та без спеції, емульгаторів. Це може бути каша, м'ясо чи сухий корм. Вода не має бути гарячою чи дуже холодною, краще кімнатної температури. Якщо така можливість є, періодично в мінусову температуру вибивати лід з принесеної раніше миски та наливати нову. Допомогти зимою котикам легше. Головне годувати і облаштовувати теплі нічліжки. Це може бути звичайна коробка з магазину, обкладена теплими непотрібними речами. Котик зможе зігрітись і переночувати. Якщо підвали будинків не закриті, котики можуть ночувати там. 

-    Як допомогти тварині яка зазнала обмороження? 

Перше, що потрібно зробити, це покласти її в сухе в тепле місце. Розтирати та масажувати обморожені рани категорично заборонено! На обморожені зони накласти товсту не щільну ватно-марлеву пов’язку (6-7 шарів). Це усуне перепад температур між ураженою тканиною і внутрішніми органами. Потім обов'язково показати тварину якнайшвидше до ветеринарного лікаря який призначить лікування і надасть першу допомогу. Телефони ветеринарних клінік можна знайти в інтернет мережі, і обрати ту, яка буде ближче до місця події. 
Якщо так сталось, і ви маєте змогу забрати тварину до себе додому, спробуйте знайти їй дім. Для цього Вам потрібно описати коротко тваринку, зробити їй 3-4 фото різних ракурсів де видно її ріст, і особливості, вказати приблизний вік та вказати Ваш мобільний номер. Цю інформацію розмістити в інтернет ресурсах і зробити репости в місцеві групи. За цей час обов'язково звернуться до ветеринарного лікаря і зробіть тварині щеплення проти сказу, в наш час це дуже важливо! Можливо, саме ви врятуєте чиєсь життя!

Читайте також: Порятунок з вогню: У Білій Церкві під час пожежі врятували жінку.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві біля дитячого садочка жінка виявила гранату
    Детальніше...
  • Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди у Білій Церкві
    Детальніше...
  • Кількість загиблих внаслідок вибуху у пʼятиповерхівці Білої Церкви зросла до двох
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе