Підвищення пенсій, запис на вакцинацію та «дешева» іпотека. Що зміниться з 1 березня?

З 1 березня, з початком весни, починають діяти нові правила у найрізноманітніших сферах нашого життя. Тож на які зміни очікувати від 1 березня?

Записати на вакцинацію можна онлайн

У лютому Україна таки отримали перші вакцини від коронавірусу. Тому у березні процес вакцинації має тільки набирати обертів. З 1 березня українці отримали можливість записатися в чергу на вакцинацію через застосунок та портал «Дія».

Зробити це можуть всі бажаючі, але обрати дату можна «відповідно до етапу, який визначено Дорожньою картою з вакцинації». Тобто якщо ви не медик, не літнього віку, не в групі ризику, то на найближчий час особливо не розраховуйте.

Отже, спочатку треба визначити, яка ви категорія населення. Тоді стане зрозуміло, в який період у вас буде можливість зробити щеплення. Національний план вакцинації можна подивитися тут. Проте є сподівання, що додаток Мінцифри зможе визначити, хто в якій категорії перебуває. 

Індексація пенсій

За рішенням уряду пенсії українців із 1 березня будуть проіндексовані на 11%, у середньому це означає плюс 308 гривень, але не менш ніж 100 гривень. Стосується індексація тих, хто отримує пенсію:

  • за віком;
  • у зв'язку з інвалідністю;
  • у зв’язку з утратою годувальника;
  • за вислугою років (медпрацівники та вчителі, чий стаж становить не менш як 30 років роботи за професією).

Крім цього, підвищиться мінімальна пенсія українців, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків) — із 1 березня вона не може бути меншою за 2 200 гривень. Як кажуть у Мінсоцполітики, загалом пенсія стане більшою для 8 мільйонів людей.

Дешевша іпотека

З 1 березня має запрацювати державна програма «Доступна іпотека 7%».

Президент Зеленський доручив знизити процентні ставки по іпотеках до 7% річних. Нещодавно уряд затвердив постанову, яка передбачає, що Фонд розвитку підприємництва компенсує «зайві» відсотки. Тобто якщо ви візьмете іпотеку під 10% (хоч це і фантастика), держава компенсує 3%, щоби для вас ставка була 7%.

Які умови? Максимальна сума іпотечного кредиту не може перевищувати 2 млн грн, максимальний термін виплат — 20 років, мінімальний власний внесок позичальника — 15%.

Для прикладу можна взяти квартиру за 40 тисяч доларів. Наразі це близько 1 млн 118 тисяч гривень. Перший внесок має бути щонайменше 15% — тобто одразу треба заплатити 167 700 грн. Решту 950 300 можна взяти в кредит на 20 років (можна й менше, але беремо максимально). Із 7-відсотковою ставкою впродовж 20 років треба буде платити 7 367,67 гривні щомісяця. 

У Фонді розвитку підприємництва заявили, що на цю іпотечну програму витратять 300 мільйонів гривень. Проте взяти такий кредит у будь-якого банку не вийде, наразі до програми уряду доєдналися 7 банків:

  • «ОТП Банк»;
  • «ПриватБанк»;
  • банк «Глобус»;
  • «Мегабанк»;
  • «Кредобанк»;
  • «Ощадбанк»;
  • «Укргазбанк».

Ставка ПДВ для аграріїв стане меншою

Із 1 березня набуває чинності закон щодо зниження податку на додану вартість (ПДВ) для аграріїв. Стосується він низки категорій продукції, зокрема, великої рогатої худоби, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи.

Якщо на всю-всю продукцію в Україні ставка ПДВ становить 20%, то для аграріїв тепер вона буде 14%. 

Окрім цього, міністр аграрної політики Роман Лещенко анонсував із 1 березня старт роботи створеного знову Міністерства агрополітики.

Дорожчі потяги

З 1 березня ціни на квитки мають зрости на 2%, але, як записано у фінансовому плані "Укрзалізниці", це не підвищення, а індексація. Її проводитимуть щомісяця 2021 року, починаючи від березня. Тобто в березні квитки подорожчають на 2%, у квітні — на 2%, у травні так само тощо. Від цього УЗ розраховує отримати додатково 557,9 мільйона гривень.

Відкриті кордони

А якщо ви хочете десь відпочити, то з 1 березня свої кордони відкриють Кіпр та Грузія. Перевізник SkyUp вже анонсував нові авіарейси з України до Грузії. 

Звісно, це не єдині країни, куди можна поїхати. Якщо плануєте поїздку, у Міністерства закордонних справ є інтерактивна карта, у якій вказано, чи пропускає відповідна країна громадян України і якщо пропускає, то чи є якісь умови. Попри неї, МЗС радить українцям перед поїздкою детально дізнаватися про умови в’їзду до країни призначення. 

Читайте також: У Білій Церкві посилюють карантин: закривають школи.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе