Зміни з 1 квітня: підвищення пенсійного віку, нові ціни на газ та весняний призов до армії

У квітні в Україні підвищать пенсійний вік для жінок, хоча пенсійні зміни на цьому не завершаться.

Також з 1 квітня постачальники газу мають запропонувати споживачам річні контракти, почнеться призов до війська, з'являться нові медичні гарантії, повідмоляє BBC.

Як зміниться пенсійни вік? 

З 1 квітня підвищується пенсійний вік для жінок. Це останнє підвищення віку в рамках змін, що були ухвалені ще у 2011 році.

Ті, хто народилися у період з 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961 року, ще могли виходити на пенсію у 59,5 років. А ті, хто народилися з 1 квітня 1961 і пізніше, вже йтимуть на пенсію у 60. Таким чином пенсійний вік для чоловіків і жінок в Україні зрівнявся і становить 60 років.

Для отримання пенсії за віком страховий стаж людини має бути не менше 28 років. Якщо ж він менший, то пенсії за віком доведеться чекати до 63 років.

Згідно із пенсійною реформою, від 2011 року пенсійний вік жінок кожного року підвищувався на пів року, - від 55 років до 60, щоб зрівнятися із чоловічим.

У 2017 році пенсійна реформа продовжилася, і за нею на призначення пенсії став впливати не лише вік, але й страховий стаж - час, коли сплачувалися внески на обов'язкове державне пенсійне страхування. У 2021 році мінімальний страховий стаж становить 28 років, але він збільшуватиметься щороку - до 35 років у 2027. 

Звернутися за пенсією можна за місяць до досягнення пенсійного віку або впродовж трьох місяців після.

З 1 квітня також перерахують пенсію пенсіонерам, які працюють, і тим, кому пенсію призначили або перерахували до 1 квітня 2019 року. Йдеться про близько 2 млн пенсіонерів.

Скільки платитимемо за газ? 
31 березня завершується термін дії постанови, якою взимку уряд обмежив ціни на газ для населення. Тож з 1 квітня ціна для побутових споживачів має повернутися до ринкового рівня. В уряді очікують, що вона не перевищить нинішній граничний рівень у 6,99 грн за куб.

Під кінець березня більшість компаній таки запропонували ціни на цьому рівні або нижче. Проте є й ті, хто пропонує газ дорожче - від 7,6 грн за куб (ТОВ "Газ ОП") до 8,85 грн за куб (ТОВ "Азовгаз").

Державний "Нафтогаз" повідомив, що у квітні збереже для своїх клієнтів ціну в 6,86 грн за куб, а для тих, кого не змогли забезпечити газом їхні постачальники, пропонує 6,99 грн за куб.

У компанії також кажуть, що за дорученням уряду завершили розробку річного тарифу на газ.ї

"Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ — пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед",- пояснили в "Нафтогазі".

Нові пакетні пропозиції від "Нафтогазу" будуть готові до початку травня.

Очікується, що такі ж річні пакети запропонують й інші учасники ринку. А споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обирати будь-якого іншого постачальника газу.

Що з електрикою?

Ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною - 1,68 грн за кВт-год. Відповідну постанову уряд схвалив наприкінці березня.

"Державна компанія "Енергоатом" продовжує постачати електроенергію для людей за пільговою ціною", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте він також сказав, що ціни на електрику можуть змінитися в майбутньому.

Нові медгарантії

З 1 квітня діятиме нова програма медичних гарантій, яка передбачає 35 пакетів медичних послуг. З них два пакети будуть новими, а ще п'ять - виокремлені із вже наявних, повідомляє Національна служба здоров'я у Facebook.

Зокрема, з квітня 2021 має запрацювати пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці.

Окремими пакетами будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах і стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями та реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

Як і раніше, до медзакладів, що надають пріоритетні послуги, НСЗУ висуватиме підвищені вимоги, але й оплачуватиме їх за вищим тарифом.

Наприклад, за надання допомоги новонародженому вагою до 1500 г лікарня отримає 114 тис. грн (а не 98,5 тис. грн як у 2020 році), а тариф на пологи зросте з 8 до майже 10,4 тис. грн.

За програмою ведення вагітності в амбулаторних умовах українки зможуть обирати, хто, де і як їх вестиме - сімейний лікар чи гінеколог, при цьому вибір гінеколога та пологового будинку не обмежений місцем проживання чи реєстрацією пацієнтки.

До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення, а його допомога є безкоштовною, якщо заклад уклав договір із Національною службою здоров'я за пакетом "Амбулаторна медична допомога".

Весняний призов

1 квітня розпочнеться весняний призов на строкову військову службу. Всього у квітні-червні цього року до армії планують призвати 14 246 юнаків.

До Збройних сил спрямують 6 500 людей, в Національну гвардію - 4 646, у Держприкордонслужбу - 2500 і ще 600 - до Державної спеціальної служби транспорту.

На весняний призов виділено 66 млн грн. Видатки на одного призовника складають 4 633 грн, з них 4 540 грн підуть на виплату грошової допомоги призовникам.
 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе