Пам’ятку архітектури Ансамбль споруд пошти в Білій Церкві продають на аукціоні

Акціонерне товариство "Укрпошта" продає на аукціоні пам’ятку архітектури - Ансамбль споруд пошти в Білій Церкві.

Відповідний аукціон було оголошено на сайті Державні.торги 10 грудня поточного року. 

Зазначається, початкова ціна нежитлової будівлі та споруд, площею 819,5 м² становить 8 629 250,00 гривень.

Раніше повідомлялося, що у листопаді «Укрпошта» звільнила приміщення пам’ятки архітектури Ансамбля споруд пошти. Приміщення архітектурного ансамбля поштової станції давно потребувало реконструкції. «Укрпошта», яка розташовувалася у цьому приміщенні, ніяк його не підтримувала та не ремонтувала. 

Ще у 2016 році міський голова Геннадій Дикий обіцяв масштабну реконструкцію історичних місць Білої Церкви. Тоді, мер анонсував реконструкцію костелу св. Іоанна Хрестителя, дендропарку «Олександрія», БРУМу, ансамбля споруд пошти, а також деяких старовинних вулиць міста. 

Крім цього, у 2016 році було розроблено концепт благоустрою території навколо поштової станції. За задумом архітекторів, на подвір'ї пошти мали встановити фонтан і пам'ятник листоноші. Реалізовувати проект сподівалися коштом меценатів та небайдужих містян, а також за підтримки міської влади. Однак, пройшли роки, а проект так і залишився на папері.

У 2017 році депутати зверталися до Регіонального відділення Фонду державного майна України щодо передачі з державної власності у комунальну власність територіальної громади Білої Церкви Ансамбля споруд пошти. 

Якою буде доля Ансамблю споруд пошти тепер - наразі невідомо. Для місцевого бюджету сума у майже 9 млн грн не дуже велика. Для порівняння, лише на плитку по вулиці Ярослава Мудрого з місцевого бюджету витратили більше 13 млн грн.

Для довідки: Ансамбль споруд пошти був зведений в 1825–1833 рр. на поштовій дорозі Москва-Біла Церва-Одеса на кошти Браницьких за індивідуальним проектом невідомого архітектора. Ансамбль займає площу близько 1,5 га і складається з двох частин. Перша частина споруд — будівлі поштової станції, готелю і заїзду (ямщицька). В другій знаходились служби — каретне приміщення, кузня і стайня. Всі споруди ансамблю стриманого і простого класичного стилю. 

Сама поштова станція викликає інтерес, оскільки зберігла первісне планування і архітектурне вирішення. Це унікальна пам'ятка такого роду в Україні. На її прикладі можна побачити, як з розвитком міста на зміну культовим і палацово-садибним ансамблям приходять ансамблі міських громадських установ.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе